Методи Лалов: Консултациите на президента за избор на главен прокурор няма да доведат до нищо особено

Методи Лалов

Методи Лалов

„Това е мимикрия - опит да се представи едно демократично поведение“, а не за „постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор“ на нов главен прокурор, коментира пред БНР Методи Лалов от Софийския районен съд консултациите на президента Румен Радев във връзка с избора на следващ обвинител номер едно.

Според Методи Лалов за съдиите е важно кой ще е главен прокурор, защото той определя облика на прокуратурата поради единоначалната ѝ структура.

„Видяхте „ЦУМгейт“, тогава същият президент каза, че това са някакви крамоли в съдебната система и няма какво толкова да се занимава. Къде беше президентът в крайна сметка, когато бяха избирани членове на Висщия съдебен съвет, които ще гласуват новия главен прокурор? Когато бяха избирани, президентът нищо не каза за това, че нямаме реална публична прозрачна процедура“, каза той.

„Тези консултации няма да доведат до нищо особено. Те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото“, добави Методи Лалов.