Министър Желязков за отсъствалите български евродепутати: Можехме да решим мача, бесен съм!

С нашите 17 депутати имахме шанс да решим гласуване в 700 членния европарламент, заяви министърът

Росен Желязков

Росен Желязков

"Излизам от политическата коректност и ще кажа - бесен съм от резултата", заяви на извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков, който коментира новината, че пакет "Мобилност" влиза за гласуване в Европарламента и това е станало благодарение на факта, че трима български евродепутати не са присъствали в зала. Пакет "Мобилност" бе одобрен за гласуване днес само с два гласа разлика.

"Не искам да коментирам, че два гласа не са достигнали да отпадне гласуването на пакет "Мобилност". Не искам да коментирам, че трима български евродепутата не са били в зала. Факт е, че в ЕП има 700 депутати и не са достигнали само два гласа пакет "Мобилност" да отпадне. Това говори, че Европа е разделена. Можехме да решим мача, но не искам да коментирам. Искам да благодаря на тези, които бяха в зала и направиха толкова много по темата", заяви министърът.

"Ние не искаме най-добрият вариант за България, защото ние сме европейци. Ние искаме най-добрият вариант за Европа. Пазарът не трябва да се фрагментира. Днес два български гласа не достигнаха в европарламента и това показва колко голяма е отговорността да си евродепутат. Този пакет няма бъдеще. Този пакет е против всички ценности на Европа. Този пакет е дискриминационен. Ако той влезе в сила, ще бъде атакуван по всички възможни правови начини", категоричен беше Росен Желязков.

Стана ясно и кои са българските евродепутати, които са отсъствали от днешното решаващо гласуване. Това са Светослав Малинов, Николай Бареков и Нежми Али. Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат на Реформаторски блок/ЕНП), Нежми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков ("Презареди България"/ЕКР).