Митрополити и държавници отдадоха почит на дядо Максим

"Бог да прости Негово Светейшество. Кончината на патриарх Максим е изключително важно събитие. Патриархът беше на такива години, но ние се радвахме, че е измежду нас, че е жив, и това е загуба за Българската православна църква."

 

Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил, който пристигна в Светия Синод, за да се подпише в книгата за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим.

Митрополит Гавриил е един от тримата митрополити, за които не бяха оповестени данни за съпричастност към бившата ДС. Другите двама са Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий.

Името на Ловчанския владика е сред спряганите за нов патриарх на Българската православна църква.

Митрополит Гавриил подчерта, че патриарх Максим е бил изключителен човек, който много е направил за Църквата, особено в годините на разкола.

"Той съхрани единството, опази Църквата да не се политизира, така че това е тежка загуба", посочи митрополит Гавриил.

Той каза и че на заседанието на Светия синод трябва да се решат неща около погребението и да видят дали патриархът е оставил някакво завещание, където може би той е изявил някакво пожелание къде да бъде погребан.

"Трябва да решим къде ще е погребението, ще каним ли гости. Това всичко трябва да се реши днес. Новият патриарх ще бъде избран според устава. Сега до 7 дни управлява старшият член на намаления състав на Св. Синод, това е Великотърновският митрополит Григорий. До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Св. Синод, който трябва до 4 месеца от деня, в който е починал патриархът, да организира избирането на нов патриарх", каза още митрополит Гавриил.

Попитан как оценява шансовете си за глава на БПЦ, митрополит Гавриил отговори, че това е Божия промисъл.

Съпричастни към тъжното събития бяха още председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" епископ Тихон, първият пристигнал в сградата на Св. Синод митрополит Калиник Врачански,  архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия и игумен на Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий", Пловдивският митрополит Николай, архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир "Св. Йоан Рилски", игуменът на Рилски манастир, Адрианополски епископ Евлогий, Варненският митрополит Кирил.

Руската православна църква у нас също изказа съболезнованията за смъртта на българския патриарх Максим.

Патриархът на България Максим, който почина във вторник сутринта на 98-годишна възраст, беше водещ йерарх и верен приятел на Руската православна църква. Той съхраняваше особено тясна връзка от времето, когато е служил като представител на Българската патриаршия в Москва. Това заяви пред РИА Новости заместник-председателят на Отдела за външни църковни връзки Николай Балашов.

Той посочи, че целият живот на покойния патриарх е бил посветен на църквата. "Той нееднократно преживя драматични промени в живота на своята страна и през цялото време запази удивително спокойствие на духа и вярност към избрания път", добави представителят на Руската православна църква.

По повод кончината на патриарх Максим съболезнователно писмо изпрати и Католическата църква в България.

"Изразявам дълбоко и искрено съболезнование по повод блажената кончина на Предстоятеля на Българската Православна църква, Светейшия Патриарх Максим", се казва в съболезнователно писмо на Христо Пройков, Апостолически екзарх, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

В храм-паметник "Св. Александър Невски" първа от светската власт пристигна председателката на Народното събрание Цецка Цачева.

Патриарх Максим беше в съзнание, с бодър дух и ме благослови с поглед. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева, която бе сред последните, срещнали се с патриарха в болницата. 

"Бог да прости патриарх Максим, покой на душата му", каза председателят на НС.

Цецка Цачева каза още, че предполага, че утре правителството ще реши да обяви ден на траур.

Съболезнования на Стобийския епископ Наум - главен секретар на Светия синод и на митрополитите от Светия синод изказа и министърът на културата Вежди Рашидов.