На 22 май нов протест пред Синода - да преразгледат решението си за Македония

Фондация "Българска памет" и Инициативния комитет за общо честване на 1000 г. Охридска архиепископия от църквите на България и Македония свикват нов протест пред Синодалната палата на 22 май от 18.00 ч. 
Ето и пълния текст на призива: 

"Скъпи приятели, на 22.05 (вторник) 18:00 ч. пред Синодалната палата /ул. Оборище 4/ се събираме отново, за да изразим гражданската си позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от преобладаващата част от митрополитите на Светия Синод.   

Обeдинявяме се около искането Българският патриарх Неофит да свика извънредно заседание на Св. Синод, което да ПРЕРАЗГЛЕДА решението от заседанието на 14-ти май. Необходима е подкрепа в усилията за сближаване и духовно единение с хората от другата страна на границата в името на общия ни просперитет.   

Призоваваме патриарх Неофит отново публично да изрази позицията си в подкрепа на нашите братя и да има поне присъствие на висши български клирици на 28-ми май по време на тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.   

Ето и скандалното решение от заседанието на 14.05.2018:   

ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като присъстващи на честването.   

Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.   

Специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е де факто НЕФУНКЦИОНИРАЩА.   
Няма НИКАКВИ дейстия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.   

Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

Елате заедно да защитим общото ни историческо минало и духовност! Да подкрепим усилията на петима български митрополити в посока на сближението между БПЦ и МПЦ!"