Неофит взе руска награда в компанията на Наришкин и сръбския президент Николич

Той има специален принос в запазването на християнските ценности", категоричен бе Кирил

Българският патриарх Неофит бе награден днес в Москва за принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото, предаде БНР.

Тя бе връчена от Международния обществен фонд "Единство на православните народи". Това стана в голямата зала на храма "Христос Спасител", при особени мерки за сигурност.

В словото си руският патриарх Кирил изтъкна, че православната църква работи за запазването на мира по света и за утвърждаването на християнските ценности.

"Днес имаме истинско разбирателство с Римокатолическата църква след срещата в Хавана", каза  Кирил, който наскоро имаше възможност да  разговаря на четири очи с папа Франциск в кубинската столица Хавана.

Според руския патриарх българският му колега се е доказал като радетел на единението в православния свят.

"Той има специален принос в запазването на християнските ценности", категоричен бе Кирил.

След като получи наградата, патриарх Неофит заяви, че в днешното размирно време, когато европейските ценности на цивилизацията ни са подложени на изпитание, трябва да работим, за да има повече праведност и справедливост. След това той подари на Кирил копие на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир.

Международният фонд награди още сръбския президент Томислав Николич и председателя на Думата Сергей Наришкин, който е в черния списък на ЕС зааради руската агресия в Украйна.