Новият посланик на САЩ у нас: Ще водя агресивна борба с руската пропаганда в България

Мнозинството в парламента и сред народа обаче са наши съюзници, изтъква Ерик Сет Рубин

Агресивна борба с руската пропаганда в България обеща да води бъдещият посланик на САЩ Ерик Сет Рубин пред сенатската комисия по външните работи.

Той намекна, че определени групи и медии получават финансови стимули, за да поддържат тезата, че страната трябва да изостави евроатлантическите ценности и да се върне на "естественото си място - близо до Русия".

"Мнозинството в парламента и сред народа обаче са наши съюзници", изтъкна Рубин.

Той беше попитан от сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн дали българите се притесняват от руската пропаганда и влияние и какво би направил дипломатът, когато поеме поста.

На въпрос на републиканския сенатор Рон Джонсън за това как България се справя с бежанците, Рубин дава отлична оценка на работата на правителството и Гранична полиция, като казва, че от 90 000 души, опитали се да влязат нелегално, 30 000 са арестувани. "Какво става с останалите 60 000?", пита Джонсън.

"Не зная какво става, след като ги върнат в Турция", отговаря бъдещият посланик. "Значи сега те се движат около България", заключава сенаторът.

Рубин заявява още, че България може да се превърне в енергиен хъб на Балканите, а договорът за интерконекторната връзка с Гърция да бъде подписан преди пристигането му в София. Обеща и лично да се бори с корупцията в страната.

Преди да започне вече 30-годишната си дипломатическа кариера през 1985 г., Ерик Рубин е бил стажант-репортер във в. "Ню Йорк таймс". Постъпва там, след като завършва история в Йейл. 

Владее 5 чужди езика - руски, украински, испански, френски и тайландски. 

Съпругата му Никол Симънс е научен сътрудник във факултета по здравеопазване на университета „Джонс Хопкинс“. Женени са от 1988 г. Имат две деца.