Закопчаха 120 човека след погрома над пловдивската джамия

Над 120 души са били задържани по време на днешните протести в Пловдив, съобщават от полицията. Според органите на реда  по време на протестните действия е пострадал служител на МВР, който е ударен с твърд предмет в ръката, оказана му е спешна помощ.

Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста, като предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.

Според официалният бюлетин на полицията по време на движението на протестиращите са хвърлени множество бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти. 

В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията, в резултат на което бяха счупени два прозореца на джамията, която е паметник от национално значение. По случая е образувано досъдебно производство за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура-Пловдив.

По Би Ти Ви главен секретар на МВР Светозар Лазаров обясни, че персонална отговорност носи кметът на Пловдив Иван Тотев.  Лазаров посочи, че още на 10 февруари е бил официално предупреден, че се очакват провокации и ексцесии по време на делото за джамията в Карлово и е добре да не бъде разрешен граждански протест. Тотев обаче не се е съобразил с препоръката на МВР и е разрешил протеста, което го прави отговорен за кървавите сблъсъци днес, коментира главеният секретар на МВР.