Отцепници от РЗС стягат нов политически проект

Политическите формации у нас продължавата да се роят предизборно. Част от независимите народни представители, бивши съратници на Яне Янев в РЗС, обявиха днес, че ще правят нова консервативна партия.

Отцепниците Димитър Чукарски и Тодор Великов обявиха датата на учредителното събрание на новата формация. То ще се състои в неделя и ще се казва Демократична алтернатива за национално обединение (ДАНО).

По думите на Чукарски и Великов на 11 ноември ще бъде само учредяването на партията, а нейният лидер ще бъде избран по-късно. Двамата депутати отдавна търсиха "дама с международно влияние", която да оглави проекта им. След повече от година неуспешни опити в намирането съгласие дал представителят на България в Европейската сметна

палата Надежда Сандолова, чийто мандат изтича в края на тази година.

 Народните представители са избрали и своята първа партийна "кауза". Чукарски и Великов обявиха още, че започват да събират подписи за отстраняване на Ангел Семерджиев като шеф на ДКЕВР заради таксата за пренос на производителите на електричество от ВЕИ.

Димитър Чукарски беше дългогодишен член на земеделския съюз на Анастасия Мозер, след това премина към земеделците на Стефан Личев, а на последните парламентарни избори стана депутат от листата на РЗС.

Тодор Великов също смени доста политически формации. В началото на демократичните промени беше част от СДС, а след това от ДСБ. В този парламент също влезе от листата на партията на Янев, на която беше организационен секретар.

Чукарски и Великов заедно с други отцепници от РЗС и напусналият Синята коалиция Венцислав Върбанов заявиха преди повече от година пред ЕНП в Брюксел, че подкрепят правителството на ГЕРБ.