Паси: Никой не си е позволявал да пляска руснаците

Да се говори с агресия за Русия и за традиционни партньори в икономиката и енергетиката е меко казано неуместно. Защото когато една страна едностранно прекрати договор, логично е другата да си поиска неустойките. 

Тава заяви по Нова ТВ червеният депутат Румен Петков, който заедно с ексвъншният министър Соломон Паси коментираха горещите тези за атентата в Бургас и проекта Белене в студиото на Нова ТВ. 

Не може един вицепремиер да пляска руснаците, не си го е позволявал дори Китай. Риториката може да доведе дори до военни действия, предупреди Соломон Паси и посочи като пример Грузия.

Според него кървавият атентат в Бургас е деликатен казус. Затова хвърлянето на обвинения напосоки не би било коректно, но още в началото на годината е имало много ясен сигнал от израелските служби въз основа на хванат от тях пакет, предназначен за София. 

Още на 11 септември 2001 г. започна ново геополитическо летоброене. А това означава, че ние сме и винаги ще бъдем под заплаха. И ядреният и космически тероризъм тепърва ще се превръщат непосредствените заплахи за света, подчерта още ексвъншният министър.

Споделяйки тезата на Паси, Румен Петков подчерта, че характерът на престъпността претърпява генерална промяна,  а в областта  на тероризма развитието е особено бързо. И най-очевадният пример за това е случилото се на летището в Сарафово.

Преди години имахме практиката израелските туристи да бъдат обслужвани по по-специфичен начин, очевидно това е занемарено през последните години, обясни той. Застраховка няма, но ние не сме погледнали сериозно и убедително на предупрежденията, категоричен беше червеният депутат. 

Петков изтъкна, че координацията между службите е сериозен проблем. Информационните потоци не се центрират. Това не е добре за страната, но не е уместно да се катерим по гърба на правителството. 

Румен Петков смята също, че в този момент е особено важно да се следят и оценяват процесите, които текат в Близкия изток и в Арабския свят.