Патриархът върна жеста: Награди руския посланик Исаков с църковен орден

Църковен орден "Св. св. Кирил и Методий" – първа степен, беше връчен днес на посланика на Руската федерация Юрий Исаков, съобщиха от Светия синод. 

Високото отличие му било връчено лично от патриарх Неофит в присъствието на митрополитите от Светия синод на БПЦ - Българска патриаршия, и сътрудници при руското посолство в България в знак на внимание и за заслуги към светата Българска православна църква. Така главата на БПЦ върна жеста, след като през март той беше удостоен с високо отличие в Русия, съпътствана от бонус в размер на 1 млн. лева, за особени заслуги към православието.

В своето обръщение към посланик Исаков патриарх Неофит казал, че "всяко служение разкрива пред нас различни възможности да следваме Божията воля и да бъдем полезни на ближните, да се утвърждаваме в доброто и да постигнем спасение, а посланикът има особена роля и възложение – да бъде посредник във взаимоотношенията между страните и народите и да способства със своето служение за взаимното им опознаване и разбирателство, да бъде пратеник и посланик на мира и да служи за укрепването на добрите взаимоотношения помежду им".

"Не можем да не отбележим, че въпреки сложните и нееднозначни отношения между Русия и България през последните години Вие внесохте своя немалък принос във взаимното опознаване и разбирателство между нашите два славянски народа, исторически свързани и обединени от своята обща православна вяра и Едната свята православна Църква. Като християнин не само активно участвахте в църковния живот, но и според дадените Ви от Бога сили и възможности подпомагахте нашите две църкви - Руската и Българската, в тяхното служение и в братските ни взаимоотношения, като така спомагахте за утвърждаването на нашето в Христа Бога единство", казал още патриарх Неофит, цитиран от пресслужбата си.

Той отбелязал, че във времето на служението на посланик Исаков в България станали не една и две официални визити на руски църковни делегации в България и на български - в Русия, по повод мирните посещения на предстоятелите на двете сестри поместни православни църкви и различни значими църковни събития.

В словото си Светейшият патриарх изтъкнал и заслугите на посланик Исаков за това възпитаниците на училището при посолството да се приобщят към нравствените ценности на отеческата ни православна вяра, като изучават религия в учебната си програма и регулярно да посещават православните светини в нашата страна и Света гора в Атон, като така имат възможност да се докосват до светостта и възрастват в благочестието.

"При всички обстоятелства Вие оставахте верен на служебния си и граждански дълг, на своето призвание и християнската си съвест. Вършихте своето отговорно служение саможертвено, смирено и с любов по примера на Господа, като не забравяхте, че от Бога е всичко, че пред Божието лице са делата, мислите и намеренията ни и пред Неговия нелицемерен Съд ще даваме сметка за тях", казал още патриархът и благодарил от името на архиереите за винаги топлото и братско отношение към клира. Пожелал "крепки душевни и телесни сили и неизменната Божия подкрепа в предстоящото Ви поприще и всички дни на Вашия живот". Прозвучал възгласът "Достоен!" и многолетствие.

"Като благодари за високата награда и вниманието, което му се оказва, както и за прекрасните думи, които Светейшият Български патриарх Неофит отправи към него и които в пълнота разкриват принципите, от които се ръководи в своето служение, посланик Исаков каза, че това отличие е от особено голямо значение за него", се казва в съобщението. По думите на наградения руски дипломат без църквата, без здравата и непоклатима основа на християнските принципи за справедливост, мир, единство, неговото служение на посланик, чиято задача е укрепването на дружбата и разбирателството между двата народа, би било немислимо.

Той каза още, че в своята дипломатическа мисия винаги се е стремял да се ръководи от тези високо морални принципи, а по отношение на клира на БПЦ и българския народ винаги е питаел освен уважение и искрена любов, завършва съобщението.