Плавнелиев излъга – съсед е с Прокопиев в с.Баня

В интервюто си пред Сашо Диков президентът Росен Плевнелиев е излъгал, че не е съсед с олигарха Иво Прокопиев. На въпрос на Диков дали Прокопиев не му е съсед, държавният глава отговори, че край него живеят едни симпатични хора, но те не носят това име. 

Разследване на ТВ 7 обаче показва, че Плевнелиев е съсед на Прокопиев, но не в софийския затворен жилищен комплекс, където живее семейството на президента, а в разложкото село Баня. Огромните вили на двамата са на метри една от друга, а според хората от селото семействата често прекарват заедно. От други проверки пък става ясно, че съдружникът на Прокопиев – Филип Харманджиев, има вила до президента, край морето, в местността Годжака. По документи излиза, че Плевнелиев е закупил земята за 3 лв. кв.м. от Харманджиев, което е в пъти по-ниска от пазарната цена. Съседи и тук потвърждават, че Плевнелиев и децата му са гостували последното лято във вилата на Харманджиев. 

Интересът за връзките между президента и бизнес кръга на Иво Прокопиев се породи покрай съставянето на нов служебен кабинет. Сериозни са съмненията, че именно Прокопиев, за който се говори, че има над 1.5 млрд. дългове сега реди новото правителство, а президентът е зависим от него.