Плевнелиев награждава посмъртно с орден „За гражданска заслуга” Горянското движение

Ордените се връчват за изключително големите им заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „За гражданска заслуга” - първа степен участници в Горянското движение и ще връчи Почетния знак на Президента на Република България на отец Паоло Кортези, на 21 декември, на церемония от Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ордените се връчват за изключително големите им заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротивата им срещу тоталитарния режим. Отец Паоло Кортези е католически свещеник, който от пет години е ректор на светилището на Евгени Босилков в град Белене. Негова кауза е някогашният концлагер в крайдунавския град да се превърне в Мемориален парк на жертвите от жестоките репресии на тоталитарния режим. 

Отец Паоло Кортези основава фондация, чиято основна цел е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в гражданския дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало.
По късно, в Националния археологическия музей Росен Плевнелиев ще вземе участие в Шестата годишна олимпийска среща, отбелязваща високите постижения на българските олимпийски отбори по природни науки и иновации. През 2016 година отборите ни завоюваха 68 отличия, от които 8 златни, 23 сребърни и 34 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти.