Плевнелиев поздрави Обама, разчита на подкрепа в енергетиката

Росен Плевнелиев  изпрати поздравително писмо до американския си колега Барак Обама, който убедително спечели втори мандат на президентските избори в САЩ.

 "Критично важно е съдържателното ни сътрудничество в областта на енергетиката и по ключови въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията", посочва президентът в писмото.

Плевнелиев изразява надежда отношенията между двете страни да се задълбочат и чрез по-интензивно развитие на преките връзки между гражданите на двете страни, включително чрез разширяване на възможностите за свободно пътуване.

 "България цени изключително високо двустранното политическото сътрудничество със САЩ и партньорството в областите на сигурността и отбраната, на борбата с тероризма и международната организирана престъпност и в сферата на икономиката и културата. Засилването на стабилността, сигурността, просперитетът и демокрацията на територията на Европа, особено на Балканите, е една от основните цели в рамките на нашата политика. Приоритет за нас е подпомагането на процеса на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани", посочва Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на президентството.

С удовлетворение гледаме на подобряващите се перспективи за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на инвестициите в ключови сектори на българската икономика, обменът в областта на младежта, образованието, науката и културата, подчертава още Росен Плевнелиев.