Плевнелиев се оправда с БНТ: Доверих им се, гафът не е мой, ще има наказания!

След 4-дневно гузно мълчание, президентът Росен Плевнелиев излезе с изявление по повод новогодишната си реч и гафа със снимката от Колорадо, която бе представена като българска природа.

Държавният глава и пиарите му след толкова мислене и мъдрене как да си замажат грешката, накрая решиха да си измият ръцете с БНТ. Видимо изнервеният и раздразнен президент, който беше спукан от майтапи показа слабост и дори размаха пръст и заплаши хора от държавната телевизия, където не може да се бърка, с уволнение.

"Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях. Благодаря на хилядите хора, които изпратиха съобщения, писма или се обадиха, за да изразят подкрепата и одобрението си за това, което чуха в Новогодишната нощ”, пише държавният глава. Според него словата му били приковали вниманието на хилядите хора на празничната трапеза. Той получил много писма след гафа, за който Faktor.bg първи писа, в които почитателите му го окуражили. 

"Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година", пише още Плевнелиев с надеждата думите му да са докоснали сърцата на много българи. "Президентът не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението. Затова считам, че тези, които тръбяха „гафът на Плевнелиев”, се отнесоха с неуважение както към държавния глава, така и към президентската институция като цяло.

Концепцията за Новогодишното обръщение е на моя екип, а за техническата реализация се доверихме на Българската национална телевизия. Представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила. По случая в президентството правим проверка и е възможно да има наказани служители поради недостатъчното им внимание в обръщението ми да се появи снимка, която не съответства на изискванията ни", се казва още в отвореното писмо на президента.

"Това изявление е нелепо. Отговорност за публичните изяви на президента има институцията на президентството - т.е. неговият екип. Не може на екран да излезе президентско послание, което не е проверено от екипа му. Друг е въпросът кой в президентството и в БНТ различава Аспен от Юмрукчал...", коментира в социалната мрежа политологът Огнян Минчев.

"Няма ли кой да посъветва Плевнелиев да помълчи?!С всяко следващо изявление' гафовете се задълбочават, а резилът започва да ни тежи на всички. Г- н Президент, гафът си е ваш и не бъркайте институциите. Заради вас едно момиче остана на улицата без работа и това е срам!" Това пък написа на стената си във Facebook евродепутатът Илияна Йотова.

Писмото на Плевнелиев по-скоро прилича на тоталитарна заповед към Вяра Анкова. Прехвърлянето на вината към други институции и особено към национална медия в подобен случай звучи нелепо и стряскащо. В съобщението си той никъде не посочва за грешките, които са допуснали от собствената му администрация и не споменава за някакви наказания на "Дондуков" 2. Може би гробното мълчание, което запази след гафа си щеше да е по-достоен отговор вместо, меко казано, несериозни писма. "Доверието" в БНТ не е само грешка на телевизията, а и на самия президент, който показа слабост и небрежност. След писмото на държавния глава, във форумите светкавично пожелавах на Плевнелиев само такива забавни и невинни грешки, като представител на президентската институция и повече чувство за хумор през 2013 г.