Почернен баща: Искаме от Цацаров този път да има наказани

Политиците да създадат работа за младите хора, защото България има нужда от тях, призовава Димитър Димитров

Г-н Главен прокурор, разбрах че лично сте се заели със случая в Горни Лом. Моля ви, да си свършите работи и да има наказани, защото това е огромна трагедия. Не искам и други да имат съдбата на моя син, и други бащи да страдат като мен. С тези думи се обърна Димитър Димитров - баща на 26-годишен младеж загинал при взрива във фабрика “Минчур” в Горни Лом, към Сотир Цацаров.

В ефира на Нова ТВ почерненият баща обясни, че той също е работил във фабриката преди години. Знае много добре какви трябва да бъдат условията за работа, но няма своя хипотеза какви са причините за толкова силен взрив. Не изключва обаче вероятността да е имало някаква промяна в начина на работа, което да е станала причина за трагедията.

Не вярвам човешка грешка да е причина за взрива. Съмнявам се да са използвали чукове или да са работили с метални инструменти. На сина ми винаги съм казвал, че се работи само бронзови чукачи и чукове. Не зная обаче дали машините са били зазимени.Преди да напусна имаше такъв инцидент – не беше зазимен един казан, в който се топи тротил и тогава собствениците бяха глобени с много пари. По отношение на техническата безопасност – с почване на работа са провеждани курсове по технология за обезвреждане на тези мини. Синът ми също мина през тях. Но дали не са бързали с изпълнението на някаква поръчка - не мога да кажа, чувал съм само, че е имало забавени срокове за нещо. Вчера от колеги на моя син разбрах, че предишния ден са свалени мини – цял ТИР. А шефовете знаят, че в тези цехове има норматив за съхранение на такива продукти, определено допустимо количество от такива материали, категоричен е Димитров.

Почерненият баща обясни, че синът на собственика на предприятието не е работил в този завод, бил е негов изпълнителен директор. Според него най-вероятната причина да е бил в цеха за утилизиране на боеприпаси най-вероятно е промяната на начина на работа. Затова там са били и още двама от управленския екип на частната фирма. А работниците, които са ръководили, са все млади хора, които поради липса на други възможности, са били принудени да започнат работа там.

“Затова искам да се обърна и към бъдещите депутатите: Вие говорите постоянно за младежката безработица. Направете така, че българските младежи да имат работа, създавайте работни места за младите хора, държавата има нужда от младите хора...”, призова на финала на разговора Димитър Димитров.