Посланик Рийс: Ще работим заедно за премахване на визите

Смятам, че и в новия мандат на президента Обама ще продължим да работим за включването на България в програмата за безвизов режим на САЩ. Това заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс.

Първият дипломат на САЩ у нас даде пресконференция в американското посолство, свикана след победата на настоящия американски президент на изборите вчера.

За всяка страна - кандидатка присъединяването към програмата за безвизов режим е свързано с изпълнението на определени критерии, изисквания, наложени от Конгреса на САЩ. В този смисъл това не е политическо решение, заяви американския посланик

Рийс подчерта, че по отношение на взаимоотношенията между България и САЩ има изградени основи, върху които се гради изключително доброто партньорство между двете страни. Като пример тя даде за пример партньорството ни в рамките на НАТО и членството на България в Европейския съюз, с който САЩ поддържат добри отношения.

Първият американски дипломат отбеляза още, че е рано да се говори дали може да се очаква скоро посещение на българския президент или премиер в Белия дом. По думите й вече са проведени редица срещи на високо равнище между български и американски представители. Рийс изрази надежда те да продължат и занапред.

Посланик Рийс не е съгласна с твърденията, че външната политика е останала на заден план по време на предизборната надпревара в САЩ, като даде за пример посещението в България на секретаря по вътрешната сигурност Джанет Наполитано и активната работа на държавния секретар Хилари Клинтън в последните месеци.