Потомък на Гоце Делчев: Никога не е казвал, че е македонец

Гоце Делчев

Гоце Делчев

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че Скопие отказва да приеме българските корени на Гоце Делчев, дава повод да представим познати факти за него.

Георги Чопов е потомък на революционера. Баба му Лика е внучка на Гоце Делчев.

Според Чопов, Гоце Делчев е не по-малък идол от Васил Левски.

„Никога той не е казвал, че е македонец. Най-благият девиз, който характеризира този мой родственик е: Аз разбирам света като поле за културно съревнование на народите", споделя Чопов пред бТВ.

Пейо Яворов е най-близкият приятел, съратник и биограф на Гоце Делчев. Двамата се бият заедно за свободата на Македония в една и съща чета, предвождана от Гоце. Още приживе Яворов посвещава на Гоце пет стихотворения- четниците ги запяват веднага, защото един от тях измисля музиката. Убийството на Гоце Делчев дълбоко наранява поета. За да запази паметта за него, Яворов пише първата му биография. На връщане от фронта по време на Балканските войни, поетът отива в с. Баница - лобното място на Гоце и открива костите му. Те били скрити в местната църква. Той събира останките в едно сандъче и ги връща обратно в България. До 1946-та година тленните останки на Гоце Делчев се съхраняват в урна от Илинденската организация.

Външният ни министър Екатерина Захариева категорично отказа датата, която предлага Скопие.

„Много ми се иска да гледаме в бъдещето и е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма как да тази дата да бъде празнувана, това ние никога няма да го приемем”, заяви Захариева.