Причина за съдебното преследване срещу Николай Ненчев - 38 пъти вдигнал български изтребители срещу руски самолети

Няма как някой да нарушава националния ни интерес, а ние да ремонтираме при него техниката си, казва бившият военен министър

Николай Ненчев в съдебната зала

Николай Ненчев в съдебната зала

Любопитна справка за нарушаване на българското въздушно пространство от руски  самолети и българската реакция на подобни провокации хвърлят нова светлина върху скандалното дело, което държавното обвинение водеше в продължение на няколко години срещу бившия военен министър Николай Нанчев. Едва на 2 юли Софийски градски съд обяви, че лидерът на БЗНС е невинен. Същият ден той е получил част от една справка, която вероятно е в основата на повдигнатите му обвинения.

„От неустановен източник е, но достатъчно показателна е! И за съжаление, отговаря на истината!”, обясни пред Faktor.bg Ненчев.

Справката дава точна статистика – колко пъти самолети на Русия са нарушавали въздушното ни пространство през периода 2012 – 2016 година. Ако през 2012 година провокациите са били осем, то през 2015 и 2016 г. са съответно 25 и 23. Адекватно на тях е бил и българският отговор – през 2012 – 11 пъти са вдигани български военни самолети в отговор на руската агресия, а през 2015 и 2016 г. съответно 38 и 37 пъти. Именно през периода  ноември 2014 г. до началото на 2017 г. военното министерство се ръководи от Николай Ненчев, а явният му отпор на руснаците е предизвикал и делата срещу него.

spravka_nenchev.jpg

„Бяхме непрекъснато провокирани от Русия и това налагаше да се вдигат нашите изтребители, което струва милиони на министерството. Аз наричам това тероризъм. Работих в много тежка международна обстановка - кризата в Сирия,  анексирането на части от Украйна, сваления руски самолет в турското въздушно пространство. Още като министър обявих, че самолетите СУ-25 не трябва да се ремонтират в Русия. Не може една държава непрекъснато да нарушава българския национален интерес и въздушното ни пространство, а ние да искаме да се ремонтират там самолетите ни. За това беше избрана Полша – натовска държава, наш партньор. Аз защитих българския национален интерес и не ме интересува, че съм нарушил интересите на чужда компания", коментира Ненчев.