Приватизацията на "Техноимпекс-98" заклеймена в книга за корупцията на БСП

Червените дължат отговор на обществото, кога са били искрени – преди 16 години или сега?

Десислава Атанасова

Корнелия Нинова е получила следприватизационен шут и от собствената си партия БСП. Сделката за "Техноимпекс-98", по която тя е основен играч с 33% участие, е анатемосана от социалистическата партия още през 2001 г., само три години след раздържавяването на скандалното дружество. Това разкрива депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„На 11 юни 2001 г. Висшият съвет на БСП тържествено раздава на журналистите своята книга „Корупцията – основен елемент в управлението на СДС: юни 1997 – април 2001 г.“ (виж в галерия, б.р.) Тя е посветена на „синята“ приватизацията по време на управлението на ОДС. При представянето на „корупционната книга“ говорителят на БСП Младен Червеняков обяснява, че поне половината от „сините“ приватизационните сделки са съмнителни. Социалистическата партия твърди, че РМД - приватизацията е овладяване на предприятията чрез мажоритарно участие от "партийни парашутисти" и "братовчеди". Схемата с РМД-тата е описана изцяло в корупционен контекст - там е и "Техноимпекс-98", и приватизаторката! Nice, a!“, акцентира с ирония Атанасова.

Явно през 2001 г. Нинова все още е госпожа „никой“ за БСП и на нея от столетницата  гледат като "партиен парашутист" или "братовчед" на сините, но в никакъв случай като на свой човек. Кариерата на г-жа „Импексова“- както закачливо наричат лидера на БСП в червените редици, започва след царското управление.

Книгата „Корупцията – основен елемент в управлението на СДС: юни 1997 – април 2001 г.“ обяснява и защо днес старите играчи от „Позитано“ 20 мълчат и отказват да адвокатстват на лидера си. В нейна защита по медиите се пъчат само някои от така наречените „нови лица“, които Нинова лично пробута в парламента.

Скандалната книга, припомнена от Десислава Атанасова, в която като разбойническа е описана и приватизацията на „Техноимпекс“, поставя в нов неудобен капан БСП. Ръководството на партията трябва да даде отговор – кога е казвало на обществото истината? Това, че Нинова сега е лидер на БСП, променя ли оценката им преди 16 г. за приватизацията?

За синята приватизаторка, която днес командва червените,  единствено спасение остава незабавната оставка от партийния пост.