Проф. Димитров: Докладът за Авиотряд 28 няма да отиде в прокуратурата, няма щета

Докладът на Сметната палата за работата на правителствения Авиотряд 28  категорично оказва, че няма нанесена щета на държавата. Докладът няма да отиде в прокуратурата, защото няма щети. Това бе категоричният отговор на шефа на Сметната палата проф. Валери Димитров по bТВ.

Според проф. Димитров заявителите и ползвателите на тези полети са плащали разходите. 

Въпросът е какъв е редът за ползването на този авиотряд и може ли той да превозва чужди лица.  Просто става дума за лоша нормативна уредба, която не действа от миналото правителство, а от много по-отдавна. И при други правителства са правени несвойствени полети. При мандата на Борисов те са били 532, на стйност 830 хил. лв. Не са били свързани с функциите на авиотряда, но разходите по тях са заплатени от лицата, които са ги ползвали. Таози авиоотряд би следвало да  обсужване само на дължонстни лица, а не да се използва за търговски поръчки,  но за това трябва да се промени нормативната уредба, категоричен е шефън а Сметната палата. Той потвърди, че наистина летателните машини са наемани за лов и разпръскване на балони за детско парти.

От Сметната палата разсеяха и бомбастичните заглави в някои медии, че кабинетът на Бойко Борисов е изхарчил за бонуси над 1 млн. лв. Според проверяващите става дума точно за 247 хил. бонуси.  Размерът им е бил под 20% от основните възнаграждения, което доста под нароматива от 30%.

Проф. Валери Димитров бе категоричен, че Борисов е оставил много по-доббра отчетност в Министерски съвет, отколкото са заварили през 2009 г. Според него главната заслуга за това е на бившия главен секретар на МС Росен Желязков. Като бюджетна организация МС сега и при мандата на ГЕРБ е управнляван много по-добре, заяви шефът на Сметната палата.