Протест пред МОЧА от 18,30 ч напомня за окупацията на България от Червената армия

Граждани настояват кметът Фандъкова да премахне от столицата позорния паметник на поробителите

Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия организира протестна акция днес, 5 септември от 18:30 ч. пред Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) в София. Инициативата е посветена на 73-годишнината от обявяването на война на България от страна на СССР. 

„Ще покрием паметника със знамената на България и Европейския съюз, ще поставим портрети и ще изпишем имената на част от тези, които тази същата армия обрече на смърт.
Нека си спомним, че към 5 септември 1944 г. България е в усилени преговори със Съюзниците за излизане от войната и подписване на примирие, последните германски военни части са напуснали или в процес на напускане на страната, а държавата е обявила неутралитет. България поддържа пълни дипломатически отношения със СССР през целия период на войната и отказва да изпрати свои войски на Източния фронт, които да воюват срещу Съветския съюз.
Точно в този момент СССР обявява война на неутрална България и впоследствие окупира страната ни за период от три години, възкачвайки на власт обявения със закон за престъпен комунистически режим, продължил близо половин век.
В първите месеци на окупацията смъртта си намират близо 30000 българи без право на съд и без издадена присъда. Съветската армия, заедно с върховния й главнокомандващ Й.В.Сталин, са преки поръчители и съучастници в това МАСОВО УБИЙСТВО на българи!

Настоявяме Столична Община и кметът Йорданка Фандъкова  да предприемат действия по демонтирането на този позорен за страната ни "паметник", така както повелява и решението, взето през 1992 г. от Столичния общински съвет, което и до ден днешен остава неизпълнено“, казват във възванието си организаторите на протеста.