Родолюбци почетоха в Добрич паметта на таврийските българи

Група родолюбци, обединени около фейсбук групата „Русия враг №1 на Българската държавност и  ЕС” почетоха паметта на таврийските българи и поднесоха цветя и венци на паметника им в Добрич. Инициативата е организирана по повод Европейския ден за почит на жертвите на тоталитарните режими на XX век, от дългогодишния български имигрант във Франция Радослав Бакшев. В Добрич се намира единственият у нас паметник, посветен на таврийските българи, открит през 2015 г.

Таврийските българи бягат от Османската империя и се заселват в Царска Русия в района на северното Приазовие. В края на 1943 година няколко хиляди от тях напускат болшевишка Русия и се завръщат отново в родината си България. Държавата с личната воля на цар Борис организира и подпомага преселението им и настаняването им в Добруджа. След окупацията на България от червената армия и налагането на комунистическия режим, по личната заповед на Сталин БКП връща в СССР таврийските българи като изменници и противници на съветската власт. Голяма част от тях намират смъртта си в сталински лагери. 

Трагедията с таврийските българи е укривана години наред, но тя безспорно ще остане едно от най-зловещите престъпления на комунистите.