Росен Плевнелиев: Образованите хора са коректив на популистите и националистите

Ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното

"Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото – то изгражда съпротивителните сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Словото възпитава критично отношение и гражданска позиция". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към гостите на традиционния прием за 24-и май, даван от държавния глава в Националния исторически музей. 

„Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората. Образованите хора пазят достойнството и цивилизационния избор на България. Да бъдеш образован днес е чест и отговорност. Носете тази своя отговорност. Бъдете чисти в помислите и в делата си, за да пребъдат те както духът на българското слово“, призова президентът пред близо 1000 дейци на образованието, на академичните среди, общественици, представители на дипломатическия корпус. 

Държавният глава определи Деня на българската просвета и култура като най-хубавия и най-светъл български празник. „Това е ден на признателност към творците на българската духовност и на тези, които запалиха искрата й, празник на българската идентичност и на нашето самочувствие на древен и културен народ“, каза президентът Росен Плевнелиев. „В този ден се гордеем, че дадохме нещо на света – запазихме и развихме делото на светите братя, като дадохме писменост и просветление на над 300 милиона души по света, които използват кирилицата. Делото на светите братя предначерта и европейския път на България. То допринесе за създаването и съхранението на културната ни идентичност през вековете и беше в основата на националното ни пробуждане през Възраждането“, допълни държавният глава. В словото си Росен Плевнелиев припомни, че азбуката, завещана ни от светите братя и от техните ученици, донесе светлината на познанието за над 50 националности от далечен Сибир и Монголия до сърцето на Европа. „Създаването и разпространението на кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация. Именно ние, българите, оценихме, запазихме и развихме великото дело на светите Солунски братя“, посочи още президентът. Държавният глава изрази признателност към всички дейци на българската духовност – учители, дейци от академичната и научната общност, хората на изкуството, които носят светлината на познанието и на духа. „Вие сте съвременните български будители. Изграждате модерна и просветена България – дълбок поклон пред вашето дело“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.