Росен Плевнелиев: Папа Франциск е най-мъдрият лидер на планетата, в сърцето му е обикновеният човек

Той идва със специална мисия у нас - да покаже необходимостта от сближаването на православната и католическата църква

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Посещението на папа Франциск е едно историческо посещение, той е наместник на Бога, неговият глас се чува във всяка държава и всеки лидер. Много ми се ще и ние така да го възприемем - послание за мир на най-големия духовен водач от София. Това коментира в студиото на Нова ТВ президентът Росен Плевнелиев.

Папа Франциск поставя в сърцето си обикновения човек. Това е най-мъдрият лидер на планетата е папа Франциск. 

Той разказа, че днес той ще осъществи своята четвърта среща с папа Франциск, освен че той е първият българин, в качеството си на президент,  е стиснал неговата ръка в деня на инаугурацията му. Но паметна за него е официалната среща му  през 2016.

Тогава папа Франциск ми каза в един дълъг разговор: обикновеният човек е важен, той трябва да види с очите си държавата, икономиката трябва да работи за обикновения човек. Успехът на един държавен глава не се мери с големината на територията и военната сила, а с успеха на обикновения човек. Това е един папа, който иска да променя света. Той е и един голям противник и борец срещу корупцията. Но папа Франциск ще дойде и със специална мисия от гледна точка на православната и католическата църква, белязана от раздори и напрежения, посочи Плевнелиев.

Според него Българската православна църква (БПЦ) е много крайна в своето поведение. 

Много ми се иска нашата църква да погледне на тази визита на папата не толкова протоколно. Православната ни църква отказва да наруши протокола и да бъдат православни и католици заедно. БПЦ остава настрани от процесите по отношение на общуването - отказа да участва във Вселенския събор през 2016, свикан с идеята да се  задълбочават връзките между православната и католическа църква. За разлика от Вселенския патриарх Вартоломей, който е много близък с папа Франциск и открито го демонстрира, аргументира позицията си Росен Плевнелиев и припомни една мисъл на Майка Тереза - омразата и ревността е обратното на любовта и началото на края.