Росен Плевнелиев: Цветанов беше стожер на евроатлантическото развитие на България

На Борисов от тук нататък ще му бъде по-трудно, в политиката има инфлация

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Цветан Цветанов е един откровен човек, с ясни ценности, той беше стожер в парламента на евроатлантическото развитие на България. Това обяви по БНТ бившия президент Росен Плевнелиев. Според него Цветанов си тръгнал от  политиката и управлението след един мъжки разговор с премиера, продължил три часа и половина. 

В този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов-Цветанов, който работеше ефективно през годните, не може да продължи. Аз съм категоричен, че бях подкрепен от политическа партия ГЕРБ за президент. Но Цветанов по време на изборите 2011 година  ми даде пълната оперативна свобода, на мен и моя екип да формираме послания и да действаме. Цветанов ни показа желязна дисциплина в предизборните дни тогава. В Русе видях претендента Кунева да стои в едно кафене с няколко човека, а с Цветанов минахме по главната улица на града и бяхме приветствани от десетки хиляди хора, припомни Плевнелиев.

Чухме думите на г-н Цветанов, че е окачил шпайковете на стената за сега. Той е изключително лоялен човек, гледа на ГЕРБ като на своя рожба и не би наранил партията. Цветанов е семеен човек и съм се убедил, че неговият остров на стабилност е неговото семейство. Той няма да направи резки стъпки. Вероятно доверието между него и Борисов се е пропукало след първите загубени избори – президентските. Но Цветанов беше изключително полезен по-късно в парламента, а той има и други силни страни, заяви бившият президент. Той бе категоричен, че е важно да има дебат за битка за чистота в българската политика и срещу корупцията. 

Вярно е, че скандалът с апартамент гейт гръмна, но той не трябва да бъде сведен до апартамента на едно лице. Много хора в България трябва да дадат обяснения на обществото за придобити от тях имоти. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки политик, който се е облагодетелствал. Имаше много по тежки скандали – политици получаваха топлоцентрали, водни централи, в КТБ потънаха милионите на гражданите и т.н. Но за тях има пълно мълчание, акцентира Плевнелиев.

Той се спря и на голямата тема, която липсва в обществото – накъде сме тръгнали, каква е визията за бъдещето ни? 

Тази година задължително трябва да се върнем към изработването на Национална програма за развитие "България 20:30". В момента стоим по-зле дори от някои африкански държави. Целия политически елит трябва да се обедини около тази програма, инак ще се лутаме само в скандали.

На Борисов от тук нататък в политиката ще му бъде по-трудно и трябва с ГЕРБ да си дават сметка, че има инфлация в политиката, а хората искат да видят нови лица и идеи. Ако Борисов има план да промени и модернизира партията и да извади нови приоритети, то той може да успее, убеден е Плевнелиев.