Русия издига мемориал на съветските окупатори в София

Хибридната кампания на Кремъл ще обхване 40 града в страната

Гражданската акция „Безсмъртен полк” издига поредния паметник на социализма у нас. Мемориална стена ще краси столицата край Паметника на съветската армия с портрети на фронтоваци в чест на победата във Великата отечествена война. Руската кампания ще обхване 40 града в България, съобщиха от щаба в сибирския град Томск. У нас инициативата, която прилича по-скоро на подигравка и на част от хибридната руска война срещу България за издигането на съветски паметници започна миналата година в Стара Загора, Ботевград и Хасково. Инициатори на акциите в България са Руските клубове от местната федерация „Съюз на съотечествениците”, посочва ТАСС. Акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път в Томск през 2012 г., а на следващата година обхвана вече 120 града. 

Поредния паметник ще възхвалява чужди герои в българската столица, които по-голямата част от историците наричат окупатори. Поставянето му за пореден път се случва тихомълком и никой не попита столичани дали са съгласни да има подобна мемориална стена. Мнението на софиянци и на жителите в останалите градове за пореден път не беше потърсено за това, дали да бъдат строени нови символи на комунизма и да бъдат ли премахнати старите.  

Faktor.bg припомня, че депутатите Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров, Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха в деловодството на парламента "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен". Те предлагат всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати.