Руски анализатор: Борисов е възможно най-далеч от това да бъде кукла на конци на Кремъл

Сухоруков коментира, че българското ръководство е имало сериозни съмнения, че български военни сили ще се окажат под турско командване и след това въвлечени от Анкара във военен конфликт с Русия.

"И без какъвто и да е натиск от руска страна, много от страните по източния фланг на НАТО са ненадеждни, те си нямат доверие и не гледат с добро око на Запада", коментира директорът на московския Карнеги център Максим Саморуков.

"България се отказа от участие във флотилията на НАТО и така е променила целия проект по две причини: София има притеснения по отношение на външната политика на Анкара, а освен това политическото ръководство на страната ни не е получило никаква подкрепа от Запад след проблемите в търговските отношения с Русия след налаганите на санкциите срещу Кремъл", пише анализаторът.

"Със сигурност е по-лесно да си обясним непредсказуемостта на България с руско енергийно изнудване, натиск, корупция или други страховити кагебейски трикове. Това обяснение е психологически удобно, но не е вярно", пише Саморуков по повод позицията на България за създаването на флотилия на НАТО в Черно море.

Саморуков коментира, че българското ръководство е имало сериозни съмнения, че български военни сили ще се окажат под турско командване и след това въвлечени от Анкара във военен конфликт с Русия.

"Борисов е възможно най-далеч от това да бъде кукла на конци на Кремъл и даже е един от най-русофобските политици, който закопал всички големи двустранни проекти. Ако Кремъл можеше лесно да накара Борисов да взема решения, защо Москва не направи нищо, когато той дръпна шалтера на "Бургас-Александропулис", "Белене" или "Южен поток".