Руснаци ще ни обучават как да произвеждаме храни за Москва

Инспекторите ще посетят Българската агенция за безопасност на храните, а наши експерти ще минават курсове в Русия

На среща в Москва министърът на земеделието и храните Десислава Танева и колегата й Александър Ткачов обсъдиха възможността българските производители на хранителни продукти, които желаят да изнасят в Русия след падането на ембаргото, да преминат предварително одобрение от руските власти. 

"За нас е много важно българските предприятия да имат нужните сертификати за износ на стоки към Русия", заяви министър Танева, цитирана от пресцентъра на министерството. Така, по думите й, те няма да имат пречка да започнат да изнасят след падане на руското ембарго. Към момента 27 предприятия са проявили интерес за износ.

Ткачов е казал, че процедурата по одобрение може да започне през 2017 г. Тогава руски инспектори ще посетят Българската агенция по безопасност на храните и предприятията, които имат намерение да изнасят.

По време на срещата е обсъдена наложената преди година от Русия забрана за внос на продукти от растителен произход с фитосанитарни сертификати, издадени от Българската агенция за безопасност на храните. Това стана след като се оказа, че представяните пред руските власти сертификати с произход България, всъщност са фалшиви. Към момента тя засяга най-вече билкопроизводителите в България., уточнява министерството

Двамата министри са се разбрали още този месец експерти от агенцията да посетят Министерството на земеделието в Русия, където да бъдат обучени да работят с електронната й система, по която Руската федерация контролира вноса на продуктите от растителен произход. "Двата органа трябва да намерят решение и възможност за електронно проследяване на изнесените фитосанитарни сертификати. Ако лице, което е решило да ги фалшифицира, какъвто случай имаше миналата година, електронната система ще проследи документите и ще провери тяхната достоверност", посочи Танева.

Двамата се договориха през месец октомври екип от експерти от Агенцията да посети Министерството на земеделието в Русия, където да бъдат обучени да работят с електронната система, по която Руската федерация контролира продукти от растителен произход, които влизат в страната. "Двата органа трябва да намерят решение и възможност за електронно проследяване на изнесените фитосанитарни сертификати. Ако лице, което е решило да ги е, които имат за развитие на модерно и експортно-ориентирано селско стопанство.