Съдът окончателно спря "книжката" на "Телеграф"

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване
Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря разпространяването на т.нар. "книга" на вестника на Делян Пеевски - "Телеграф", съобщиха от "Да, България".

В понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, продавана като притурка към вестника. Тя е със заглавие "Маските на задкулисието". Решението на ЦИК обаче отново дойде постфактум, защото т.нар. "книга" вече бе раздадена безплатно с вестника.

Въпреки това "Телеграф" обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд, който сега отхвърли тяхната жалба. Съдът обяви, че "книгата" накърнява честа и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Иванов, Антоанета Цонева и Тома Белев от "Да България“, както и на Радан Кънев от "Нова република".

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

В мотивите на съда е записано, че "Телеграф" е "доставчик на медийна услуга“ и носи редакционна отговорност за избора на съдържанието на тази услуга.

"Различни текстове освен това съдържат квалификации към кандидати за народни представители, които засягат достойнството на личността и предизвикват лошо отношение към тях. Несъмнено е налице накърняване на честта и доброто име (...) и то 13 дни преди произвеждане на изборите за народни представители“, се казва в решението, цитирано от пресцентъра на "Да, България".