Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“: Радев поставя под въпрос стратегическото партньорство на България с НАТО

Румен Радев

Румен Радев

Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ разпространиха своя позиция за наложеното от президента Румен Радев вето върху законите, свързани с покупката на бойните самолети Ф-16. Офицерите от резерва смятат, че държавният глава поставя под въпрос стратегическото партньорство на България с  НАТО, а тоа поставя пред тежки проблеми националната сигурност.
Ето и пълния текст на позицията им:

П О З И Ц И Я
на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ по наложеното вето от президента на Република България на приетите закони за придобиване на 8 броя нови многофункционални изтребители F-16 block 70/72

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“, като изразява пълната си подкрепа за избора на изтребителите F-16 block 70/72 за българските ВВС и завършените преговори с правителството на САЩ за тяхното закупуване, споделя своето недоумение и загриженост от ветото на президента Румен Радев по приетите на 19 юли т.г. от Народното събрание закони за ратификация на договорите със САЩ. Президентът Радев, като бивш командир на ВВС работи дълго време по проекта за придобиване на многофункционални изтребители за ВВС и в един определен период препоръчваше да се закупят такъв тип самолети, макар и втора употреба. Впоследствие неговите предпочитания бяха за самолети Gripen C/D, като по-евтини, но без боен опит и отстъпващи по летателно-технически и бойни характеристики на самолетите F-16 block 70/72.

Съвместната работна група и политико-военната група, работещи по този проект, препоръчаха на правителството да избере самолетите F-16 block 70/72, макар и първоначално на по-висока цена, но с необходимия пакет най-съвременно оборудване, поддръжка и обучение на летателен и инженерно-технически състав, макар и с ограничен първоначален пакет въоръжение и резервни части. Правителството на Република България, с цената на временно повишаване на бюджетния дефицит реши да задели около 2,2 млрд. лева за  закупуване от САЩ на договорените самолети. Това решение на правителстово дава началото на така дългоочакваното превъоръжаване на българската бойна авиация.

Като върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, от президента Радев се очаква да подкрепи и съдейства на всеки проект за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили на страната. За съжаление, с наложеното вето, в действията на президента Радев се наблюдава опит, по формални и неоснователни мотиви, да забави или отложи тези усилия на правителството. Настоявайки за пълен пакет въоръжение, който в периода на усвояването на новия самолет до постигаето на начални оперативни способности, не е задължително необходим, а само ще повиши началната цена на сделката и бюджетния дефицит на страната, президентът Радев по същество стопира проекта за новите изтребители и поставя под въпрос стратегическото партньорство на България с най-мощния си съюзник в НАТО. 

Длъжни сме да напомним на президента Радев, че всяко забавяне или отлагане на този първи проект за превъоръжаване на въоръжените сили на страната, нанася силен удар по нейното достойнство и надежност като съюзник на страните от НАТО, с всички произтичащи от това последствия. 

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ очаква от президента Радев национално отговорни действия за ускоряване на проектите по превъоръжаванена въоръжените сили на страната, за повишаване на нейните отбранителни способности и достойно изпълнение на съюзните ни ангажименти в НАТО.


Управителен съвет на съюза 
на офицерите от резерва „Атлантик“