Сдружение ДОМ: Службите да екстрадират агентите на Русия, които провеждат враждебна дейност от България

Гражданите настояват проектите „Белене“ и „Южен поток“ да не бъдат рестартирани

Сдружение “Достойнство, отговорност, морал“/ДОМ/ е изпратило официално Открито писмо до президента, премиера и председателя на парламента във връзка с последните разкрития на македонските служби, че в продължение на 10 години руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление ГРУ, съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, са влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни, за да не допуснат тяхното членство в НАТО. В документите се говори, че четирима агенти-офицери на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирали от София операциите в Македония. В писмото се припомнят и други разкрития за влияние на Русия във вътрешните работи на балканските страни и България.
От ДОМ настояват българските служби да идентифициране и екстрадират от наша територия всички лица, които провеждат враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи. Ето и пълния текст на Отвореното писмо:


ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
ДO
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ                                      
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ
ДО 
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ  НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ 
В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

О Т К Р И Т О    П И С М О
ОТ Сдружение “Достойнство, отговорност, морал“/ДОМ/

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Председател на Народното събрание, 
Уважаеми г-н Министър-председател,
 Уважаеми госпожи и господа, народни представители,

Източник, СВЪРЗАН С ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ,  при условие, че ще бъде запазена неговата анонимност, е предал от архивите на специалните служби (контраразузнаването) десетки секретни документи на международния журналистически консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Това е организация, която съществува повече от 10 години и преди няколко години публикува нашумелите разкрития свързани с Панамските досиета (Panama Papers). В съвместното разследване са участвали също така македонския телевизионен канал NOVA TV и сръбското издание KRIK.
Предоставените документи са изготвени на базата на подслушване на телефонни разговори,  външно наблюдение и  донесения на специални източници на информация (агенти). Те свидетелстват за това как руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление ГРУ, съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, са влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни, за да не допуснат тяхното членство в НАТО. В документите се говори, че четирима агенти-офицери на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирали от София операциите в Македония. Да напомним, че ГРУ на руската армия беше структурата, която организира и ръководи анексията на Крим през 2014 година. Поради тази причина, неговият ръководител - генерал Игор Сергун (починал 2016 година) - беше в забранителните списъци на САЩ, ЕС, Канада, Австралия, Украйна и др.
В Докладите на Македонското контраразузнаване, които са адресирани до неговия ръководител Владимира Атанасовски, се сочи, че тези операции се провеждат от руските тайни служби поне от 10 години без прекъсване.
Информацията не е опровергана официално от руска страна, не е опровергана от македонското правителство нито от македонските тайни служби, които да кажат, че няма такива документи.
На 16 октомври 2016г., Черна гора официално обяви, че Москва стои зад опитите за преврат, включително залавянето и убийството на премиера Мило Джуканович, както и за щурмуването на парламента в деня на изборите с цел да се провали присъединяването на Черна гора към НАТО.
На 27 април тази година, се разигра подобен сценарий в парламента на Република Македония.
На 28 април 2017, Народното събрание на Република България единодушно прие декларация, с която призова „…към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт“ и в която се предупреждава, че  „Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.“ Българският парламент изразява „…подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония“ и се ангажира, че „В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.“
На 05 юни, тази година външният министър Екатерина Захариева заяви пред БТВ, че няма доказателства за хибридна война, която Русия да води спрямо България. Тя обаче уточни, че има данни за такъв тип действия от страна на Москва.

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа, народни представители,

Вие отговаряте за националната сигурност на страната ни и за изпълненията на решенията на Народното събрание на Република България. Вие ръководите дейността на службите за сигурност, които са задължени да предоставят на обществото доказателства за очевидното, а то е че Москва действа целенасочено и методично за дестабилизация на нашия регион. Срамно и обидно за страната ни е вашето гузнот мълчание, когато в авторитетни световни медии излиза информация от службите за сигурност на съседна държава, че страната ни се използва близо десет години за плацдарм на чужда резидентура. Мълчите вече втора седмица, а  вие сте длъжни да дадете  незабавен отговор на българските граждани, за това има ли, кои са и защо се допуска  агенти на ГРУ, да работят толкова време за дестабилизацията на Република Македония от територията на нашата страна. 
Ако синдромът от времето на Варшавския договор бъде преодолян, нашите институции и служби ще видят, че тези данните са всъщност доказателствата. Руските власти официално обявиха Евроатлантическия съюз, в който страната ни членува, за противник. Това означава, че за Русия и ние сме противник още повече след заявената от парламента ни политика, че „В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа“, с което  ние влизаме в остър конфликт с руските интереси в региона. 
Присъединяването към ЕС на страни от нашия регион означава разширение на НАТО на Балканите. Влизането в НАТО е основната предпоставка за членство в ЕС, а Русия  е категорично против това разширение както се видя, дори и с цената на организиране на преврати. 

Ние, от Сдружение “Достойнство, отговорност, морал“/ДОМ/ настояваме:

1. Да предприемете незабавно категорични действия за:
- идентифициране и екстрадиране на всички лица, които провеждат враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи;
- разкриване  и санкциониране на служителите на нашите                                      специални служби, които са допуснали системното извършването на тези противозаконни действия срещу интересите на българската държава;
- пресичане на всякаква възможност за подобни действия на руските  специални служби на територията на Република България.

2. Да не се рестартират под каквато и да е форма мега-корупционните проекти АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, защото това означава единствено и само рестартиране на  корупцията и затвърждаването на енергийната ни зависимост от Русия.


3. Да бъде защитено националното ни достойнство като лицето Пьотр Толстой бъде обявен за персона нон-грата. /Припомняме, че на 18 септември 2016г., руският депутат от партията на президента Путин Единна Русия - Пьотр Толстой, в национален ефир ни обиди, като каза за България: „Разбира се, просто ще я купим цялата! Половината от крайбрежието вече купихме.” След тази негова „шега“, не само, че страната ни не получи официално извинение и разграничение от представители на управляващата партия на Русия, но лицето Пьотр Толстой беше избран за заместник председател на Държавната дума./


4. Руският президент Владимир Путин, да не бъде канен за честванията по случай 140 години от обявяването на независимостта на България, тъй като:
-   тази година, точно на най-светлия български празник 24 май, той преднамерено обиди българския народ;
-    Кремъл извършва агресивни действия  към страната ни; 
- неговият авторитарен режим извърши  масови нарушения на човешките права и на международното право , които са осъдени от евроатлантическите ни партньори.
Българските институции, трябва да се водят от българския национален интерес, а не  от съображения „Да не обидим руските туристи“, когато някой рита България в лицето!

София, Председател на Управителния съвет:
14 юни 2017 г. Иван Сотиров