СЕМ регистрира ТВ на номенклатура от времето на Живков, собственост на Москва

Нова порция хибридна война стартира в България

Активистката на БКП и близка до Тодор Живков Станка Шопова е получила регистрация от СЕМ за създаването на телевизия "Камчия". Собственик на телевизията реално е правителството на Москва, чрез управляваната от комунистическата номенклатура Шопова българска фирма.

Решението на Съвета за електронни медии е от 26 януари, а стартът на медията бе обявен от изпълнителния директор на СОК "Камчия" Станка Шопова по време на вечерта на руската поезия, която се проведе в Генералното консулство на Руската Федерация във Варна. 

От документите в СЕМ става ясно, че ТВ Камчия разпространява по кабел, ще има политематична 18-часова програма (06.00 - 24.00), а изпълнителен директор на медията ще бъде именно Станка Шопова.

Заявлението за регистрация на телевизията е подадено в СЕМ от компанията зад комплекса в Камчия - СОК "Камчия". Собственик е град Москва чрез правителството на Москва, действащо чрез своя орган Департамент по имуществото на град Москва в Руската Федерация.

Станка Шопова е един от най-близките хора на Тодор Живков и една от двете жени (другата е Дража Вълчева), към които Живков е проявявал слабост, припомня Offnews.bg´Двамата се запознават на прием за студентския празник 8 декември, след което тръгва и партийната й кариера. Станка Вангелова (приела по-късно фамилията Шопова) е издигната за секретар на ЦК на Комсомола. След смъртта на Людмила Живкова през 1981 г. Шопова става най-довереният човек на Живков. На 24 декември 1981 г. е издигната за първи секретар на Комсомола (ДКМС), а през 1986 г. става секретар на Градския комитет на БКП в София.

След падането на Живков от власт Шопова има общ бизнес с Добромир Гущеров, застраховател и по-късно депутат от БСП. Големият й удар е комплексът "Камчия", който се финансира от правителството на Москва, но Шопова движи бизнеса на оперативно ниво в България.

Миналата година, по инициатива на Станка Шопова бе издигнат в морския комплекс паметник на ген. Толбухин, един от окупаторите на България.