СГС отказа регистрация на Движението на Алекс Алексиев

След като бъде получено официалното становище на съда ще обжалваме

СГС е отказал да регистрира "Движение Независима България" като гражданско сдружение с лидер Алекс Алексиев.

В писмо от 25 март т.г. Димитър Иванов от Движението съобщава: 

"Искам да ви информирам, че заявлението ни за регистрация е отхвърлено от СГС. Все още не сме получили официалното решение, но това, което видях в деловодството е, че считат, че целите в устава ни предвиждат политическа дейност".

Според Д. Иванов, отказът на СГС да впише Движението на Алекс Алексиев като партия трябва да се тълкува като страх на родната политическа върхушка от промяна на настоящото статукво.
"Едно е ясно, ако искаме да постигнем целите си, трябва да бъдем много по-активни и настъпателни. В противен случай трябва да се примирим с мрачната действителност, която виждаме наоколо" заключава на финала Димитър Иванов в писмото до съмишлениците си от двете страни на Балкана.

Алекс Алексиев в София през 1941 г. в семейството на видния български публицист, журналист, художник, карикатурист и издател Райко Алексиев, който е убит непосредствено след 9 септември 1944 г., а след смъртта му е съден от Народния съд.

През 1965 г. Алекс Алексиев емигрира в САЩ. В края на 70-те години на миналия век става един от най-добрите познавачи и анализатори на етническите конфликти в бившия Съветски съюз и бивша Югославия. Работи като старши съветник по въпросите на националната сигурност в Пентагона и ЦРУ, директор е на „Ранд Корпорейшън”, вицепрезидент на Център по политика на сигурността във Вашингтон и водещ ръководител на програмата "Ислямски радикализъм и международен тероризъм". Автор е на няколко книги и стотици публикации по проблемите на радикалният ислям и тероризма. Сред тях са: "Уахабизмът - държавно спонсорираният екстремизъм", "Нефтени милиарди за джихад", "Таблиги Джамаат - невидимият легион за джихада", "Съветската армия в Афганистан: поглед отвътре", "Саудитският уахабизъм - врагът на САЩ и Русия" и други.