Шефът на БНР Радослав Янкулов: Нямам нищо лично към Волгин, спазих закона

Не знам каква му е гледната точка и не ме интересува

"Няма нищо лично или политическо при уволнението на Петър Волгин. Предаването му е свалено от ефира на БНР съобразно правилата на Закона за радио и телевизия. Не знам каква му е гледната точка и не ме интересува, има официална информация. Няма какво повече да го коментирам". Това заяви пред Faktor.bg директорът на БНР Радослав Янкулов по повод твърденията на Петър Волгин, чието предаване "Деконструкция" беше свалено от ефир на програма "Хоризонт", че става дума за политическа поръчка. 

Ето и официалното становище на БНР:

"Ръководството на Българското национално радио продължава да отстоява линията си за строго спазване на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Доказателство за това е бързата и адекватна реакция в отговор на акт от Съвета за електронни медии за установяване на административно нарушение от Петър Петров (Волгин).

Управителният съвет на БНР реши да бъде преустановено излъчването на предаването "Деконструкция". Мотивите за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение.

Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването "Деконструкция".

Многократните усилия на ръководството на радиото и на СЕМ да приближат "Деконструкция" до нормите на истинската журналистика и изискванията на ЗРТ, за съжаление, не доведоха до успех." - See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/22014-BNR-...