Синът на Миню Стайков на свобода срещу 50 бона

Синът на карнобатския бизнесмен Миню Стайков - Стайко, е пуснат от ареста под парична гаранция в размер на 50 хил. лв. Решението е взето от Софийския апелативен съд и е окончателно.

Преди няколко месеца Стайков-младши беше обявен за общодържавно издирване с издадена европейска заповед за арест. В началото на февруари той сам се предаде в спецпрокуратурата в присъствието на своя адвокат.

Стайко Стайков е обвинен в ръководене на престъпна група, занимавала се с източване на ДДС от контрабандна продажба на захар. Групата беше разбита през декември при операция "Захарно петле".

Тогава бяха задържани петима души, но се оказа, че Стайко Стайков е извън страната.

Според разследващите групата, ръководена от него, е действала от февруари 2012 г., като със дейността си е нанесла на държавния бюджет щети в размер на около 2,5 млн. лева.

Чрез контролирани търговски дружества тя е осъществявала вътрешно общностно придобиване на бяла рафинирана захар от Гърция. Впоследствие, чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества фантоми, се е избягвало плащането на ДДС, а захарта била реализирана на вътрешния пазар на занижени цени.