Скандал: Кремъл официално обвини България и Албания, че искат да си поделят Македония

Лавров заяви, че дестабилизацията на Македония е предизвикана отвън

Днешните изказвания на руския външен министър Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и особено направените от него внушения за евентуална подялба на Република Македония между Албания и България предизвикаха дипломатически скандал. 

Твърденията на Лавров предизвикаха официално изявление на българския министър на външните работи Даниел Митов, в което изказванията на Лавров е наречено "крайно безотговорни".

"Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", се посочва още в изявлението на министър Митов.


По-рано днес Лавров заяви, че дестабилизацията на Македония е предизвикана отвън.

"Зад събитията в Македония стои желанието да се въздейства върху правителството на Никола Груевски във връзка с отказа му за да присъедини към санкциите срещу Русия", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Като направи аналогия с Украйна и Йемен, той отбеляза, че "нещо подобно се опитват да организират в Македония, където неконструктивно се стремят да използват албанския фактор".

„Македонските събития се управляват твърде грубо отвън. Опитват се да обвинят правителството на Груевски, че не изпълнява поетите задължения пред населението, но зад това стои желанието да му се въздейства във връзка с отказа му да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата му за "Южен поток" и готовността да сътрудничи за реализацията на други варианти за доставка на горива, включително и варианта на т. нар. „Турски поток".

Много тъжно и опасно е, че за тази цел се опитват да задействат албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение (през 2001 г. - бел. ред.). А сега текат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо пък да не се разчлени: една част да се даде на Албания, а друга - на България", каза руският външен министър.