Скандал в президентството: Иво Христов четял секретни шифрограми за Ф-16 без да има допуск до класифицирана информация

Шефът на кабинета на Румен Радев осми месец отказва да поиска достъп до секретни документи

Иво Христов

Иво Христов

Нов скандал с президентската администрация за пробив в националната сигурност гръмна от парламента. В специално изявление депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров разкри, че е засечена секретна шифрограма, която е изпратена до определени лица от висшата администрация на държавата, включително и до Иво Христов - шеф на кабинета на президента Румен Радев. Тодоров посочи, че въпросната шифрограма, която е с гриф „Секретно“, е пристигнала на 26 февруари тази година и е изпратена от посланика на българската дипломатическа мисия в САЩ. Става дума за  водени разговори с фирмата производител на самолетите  Ф-16.

Депутатът припомни, че през последните месеци многократно е поставял въпроса – дали Иво Христов има допуск до класифицирана информация, но никога до сега от „Дондуков“ 2 не са давали категоричен отговор. Тодоров представи отговор на ДКСИ, изпратен до него, от който става ясно, че шефът на кабинета на Румен Радев не е получавал достъп до класифицирана информация, нито е правил опит за получи такъв достъп. Според Антон Тодоров съществуват тежки съмнения, че в нарушение на законите Иво Христов получава и чете строго секретна информация, а това е сериозен пробив в националната ни сигурност и общата сигурност на НАТО  и ЕС.

От ГЕРБ вече са сезирали за скандала  главния прокурор, шефа на ДАНС и председателя на ДКСИ. 

Трябва да се извърши спешна проверка и да се установи дали има теч на секретна информация и то по чувствителната тема за придобиване на нови изтребители  за българската армия. Има съмнения, че Христов е чел този документ и в някаква посока е изтекла информация по тази тема, касаеща националната ни сигурност, заяви депутатът. Антон Тодоров припомни, че преди време е изпратил по тази тема запитване до Румен Радев, но е получил отговор от 13 юни от главния секретар на президентството  Димитър Стоянов. В него той уверява депутата, че Законът за класифицираната информация се спазва стриктно(виж ТУК отговорите от ДКСИ и "Дондуков"2)

При тази ситуация има два варианта – или този човек не е казал през юни истината, или в администрацията на президента са създадени условия за нарушаване на законите, касаещи националната ни сигурност, заяви Тодоров. Той припомни, че според правилата на президентската администрация, в чл. 13 ясно са посочени отговорностите на Иво Христов, но вече осем месеца той работи без класифициран достъп до секретна информация.