Скандал в ЮНЕСКО: Ирина Бокова назначила "калинка" на шефски пост

Има съмнения за унищожаване, подправяне, вадене или вмъкване на документи

Конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за шеф на Бюрото за стратегическо планиране /БСП/, разкри „Биволъ”. Институцията де факто управлява бюджета и парите на организацията, а шефският пост в БСП е със статут на заместник-генерален директор на агенцията по културата и науката към ООН. Оказва се обаче, че при назначението са допуснати драстични нарушения, свързани с конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на Ирина Бокова.

Публичната информация за случая е оскъдна. В края на 2014 г. Томпсън-Флорес става заместник-генерален директор на ЮНЕСКО, но се задържа само няколко месеца и е отстранена през септември 2015. Тези резки ходове привличат вниманието на пресата, но нито Бокова, нито Томпсън-Флорес желаят да коментират ситуацията, пише в обзорна статия на „The Art Newspaper” от ноември миналата година, която е посветена на ЮНЕСКО. Престижното списание посочва, че Бокова, която е кандидат да оглави и ООН, е „истински продукт на комунистическата номенклатура в България“, а „управлението е нейна ахилесова пета“.

Първата нередност е, че Томпсън-Флорес сама изготвя профила за бъдещата си позиция и конкурса под надзора на генералния директор Ирина Бокова, която я определя като член на комисията за предварителна селекция на кандидатите. Има конкретна формална пречка, за да бъде избрана фаворитката Томпсън-Флорес. За този пост има изискване за висша университетска степен, каквато Томпсън-Флорес не притежава. Тази пречка е заобиколена и то по доста съмнителен начин, като е занижен образователния ценз за позицията.

Първият конкурс е анулиран от Бокова в края на 2010 г. след като на последния етап са изслушани шестима кандидати. Обявен е втори конкурс, като профилът за кандидата в обявата за позицията е променен от самата Томпсън-Флорес. След това профилът е даден за преглед и утвърждаване от Кабинета на Генералния директор и от самия Генерален директор. „На този етап са направени допълнителни промени, които свалят изискванията за образователен ценз“ – пише черно на бяло в доклада. Тоест, това е извършено от член на Кабинета на Генералния Директор или е дело на самия Генерален директор. Не е ясно кой точно го е направил, поради което одитната служба продължава да разследва как е протекъл процесът на занижаване на изискванията.

Ясно е обаче какво съдържат занижените критерии, които са редактирани така, че да пасват на профила на Томпсън-Флорес. Вместо университетските дипломи, кандидатът вече може да претендира за „еквивалентен обширен професионален опит“. Вторият конкурс привлича 279 кандидати, от които са селекционирани 15, а 5 са допуснати до интервю. В крайна сметка на 17 април 2011 г. Ирина Бокова решава да назначи Томпсън-Флорес на поста шеф на „Човешки ресурси“ на ЮНЕСКО (с начална годишна заплата 120 000 долара). Три години по-късно историята се повтаря. През 2014 г. Томпсън-Флорес вече като шеф на „Човешки ресурси“ подготвя профил за вакантната позиция на заместник генерален директор по стратегическо планиране. След което самата тя кандидатства за подготвената от нея позиция.

Конкурсът за този важен пост, който разпределя бюджетното и извънбюджетното финансиране на организацията, е обявен във възможно най-мъртвия период: на 4 август.

Напускащият шеф на Бюрото за стратегическо планиране е направил препоръка на „Човешки ресурси“ (на Флорес) да включи като задължителен критерий за позицията наличието на докторска степен. Но отново критериите са занижени. Докторската степен остава само пожелателна и отпада като задължителен критерий в окончателната обява. След като елиминира този препъни-камък, Томпсън-Флорес получава одобрение за обявата от Ирина Бокова. И разбира се, кандидатства за поста. Тук отново има конфликт на интереси, който обаче не е докладван навременно от Томпсън-Флорес на Етичната комисия на ЮНЕСКО и поради това не е бил проверен – пише в доклада. Разследващите обаче продължават проверката във връзка с конфликтите на интереси и при двете назначения.

За поста се явяват 195 души, от които са отсети 7 кандидатури, допуснати до интервю. По настояване на Бокова те са редуцирани до 6 със странния аргумент за „по-добра географска репрезентация“. Накрая лично Бокова интервюира шестимата, сред които е Томпсън-Флорес и я назначава на поста. В крайна сметка бразилката е разкрита като „калинка“ и впоследствие уволнена. Защото освен, че няма докторска степен, тя е разкрасила биографията си с твърдение, че притежава сертификат „MBA-certificate“, който е общоприет еквивалент на академичната степент „Магистър“. Проверката обаче показва, че такъв сертификат не съществува. Документът, който представя Томпсън-Флорес, е „Сертификат по мениджмънт“, което не е същото. И тук разследващите продължават с проверката как се е стигнало до подмяната и представянето на един вид документ за друг. Освен въпросите около двусмислената диплома, Изпълнителният борд на ЮНЕСКО е имал подозрения за откровено криминални действия като „унищожаване, подправяне, вадене или вмъкване на документи“ в официалните досиета за постовете в „Човешки ресурси“ и „Стратегическо планиране“, на които е назначавана фаворитката Томпсън-Флорес.