Скандално! Над 2700 турци си присвоиха половин България (Снимка)

Турски фанатици създадоха скандална група в социалната мрежа "Фейсбук". Над 2700 потребители са харесали "Bulgaristan Türk Cumhuriyeti", което преведено на български език значи - "Турска република България".

 

Нещо повече, на главната страница администраторите са публикували карта, в която източната част на страната буквално е обозначена като турска територия. За столица на новоизлюпената страна е обявен град Бургас, тя се разпростира на 52,612 квадратни километра и е населявана от 3,625,857 души.

Организаторите на групата заявяват в прав текст, че могат да създадат "новата провинция за броени часове и да превземат България". В социалната мрежа вече се появиха и призиви за блокиране на страницата, която според стотици български граждани създава допълнително етническо напрежение.

Припомняме, че през последната седмица зачестиха сблъсъците на етническа основа. Вчера, в Пловдив 3 000 протестиращи запалиха частично "Джумая джамия". Повод за недоволството им бе решението на властите да върнат карловската Куршум Джамия на Главното мюфтийство.

По време на вчерашния парламентарен контрол депутатът Хюсеин Хафъзов коментира отказа на народните представители да приемат предложението на ДПС, предизборната агитация да се води на чужд език.

"Аз ще вървя по пътя на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната, каза той. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган".

Думите му предизвикаха освирквания в пленарната зала, а представителните групи на ГЕРБ и "Атака" напуснаха демонстративно заседание.