Словакия ни предлага природен газ по тръба, която ще струва само 540 млн. евро

Строителството е разчетено да стане за три години, а газопроводът ще бъде реверсен - ще може да транспортира газ и в двете посоки

Словашката компания Eastring е започнала преговори за построяването на газопровод, който да тръгва от Словакия и да стига до българо-турската граница, в това число и с българската газова компания "Булгаргаз", съобщи специализираният портал venergetike.sk.

Eastring е оператор на газопреносната система на Словакия и планира да построи газопровода рекордно евтино - 750 милиона евро. 

За славнение - 540 километровата тръба на българска територия на „Южен поток” според сметките на смесената компания, щеше да струва близо 3 милиарда евро.

Тръбата на словаците ще тръгва от градчето Велке Капушани близо до украинската граница и ще завърши на българо-турската граница. Проектът вече е готов и ще бъде представен до Нова година на словашкото министерство на енергетиката.

Строителството е разчетено да стане за три години, а газопроводът ще бъде реверсен - ще може да транспортира газ и в двете посоки. По него ще могат да се транспортират 10 милиарда кубически метра. За партньори са поканени българският и румънският газови оператори.

Идеята е по този газопровод да се доставя природен газ до България и Румъния от източници, различни от руските, както и да се доставя природен газ от Каспийския регион през Турция до Централна Европа.