Стоян Александров: Да се забранят изявите на Данчо Цонев за КТБ. Става страшно!

В чии листи е Чобанов трябва да ви е ясно откъде идва бездействието на правителството и на БНБ

„Бившият депутат Йордан Цонев при всяка своя поява публичното пространство, започва да лобира за увеличаване на дълг, изплащане само на защитените суми, а банката да бъде оставена на произвола на съдбата. Става страшно при всяка негова поява. Това важи и за експерта на БСП Румен Гечев. Мненията, които те изказват за банковата криза и в частност за КТБ са пагубни. Защо забравяме 96-та година?". Това коментира в студиото на ТВ7 ексфинансовият министър Стоян Александров, който е и депозант в банковата институция.

„Ще има бърза финансова смърт на институциите, ако изведнъж КТБ отвори и започнат да се раздават пари. Идеята за изплащане на малки суми може да стане, ако то е част от цялостен план", коментира казуса „КТБ" и финансистът Емил Хърсев.

„Становището на Брюксел е, че банката трябва да бъде отворена. От Брюксел нямат нищо против да се помогне на КТБ с различни сценарии, но има бездействие от българска страна. Бившият финансов министър Петър Чобанов е имал среща в Брюксел в края на мандата си, на която е било заявено становището, че Корпоративна търговска банка трябва да бъде спасена и е била изразена готовност за помощ от Европейския съюз при различни сценарии. По-нататъшни действия от наша страна обаче не последвали. След като виждате в чии листи е Чобанов трябва да ви е ясно откъде идва бездействието на правителството и на БНБ", каза от своя страна Стоян Александров.

„Не виждам нищо лошо, която и да е било институция, да си сформира собствено мнение за този казус, но от прокуратурата стана ясно, че няма никакви основания за нещо различно освен възстановяването, оздравяването и оставянето на КТБ да работи", добави Хърсев и сравни ситуацията с банката с човешките болести - „Организмът на един човек си отива, ако не се вземат навременни мерки".

По думите на Александров, прекалено много се спекулира с намесата на държавата, която се свързва само с харчене.

„Държавата може да помогне по много начини, а не само безвъзвратно с много пари. Йордан Цонев при всяка своя поява публичното пространство, започва да лобира за увеличаване на дълг, изплащане само на защитените суми, а банката да бъде оставена на произвола на съдбата. Става страшно при всяка негова поява. Защо забравяме 96-та година?", попита финансистът.

„Опасност за банковата система като цяло няма, защото хората ясно разбират и ясно показват на кого вярват. Поне няколко пъти по-високо е доверието в българските банки, отколкото това в премиера Близнашки. Ролята на българските банки е, че те са много по-ангажирани с родната ни икономика. Българският банков сектор оцеля без намесата на никого.", категорично подчерта Хърсев.

На финал Александров категорично заяви, че има хора, които искат да елиминират валутния борд чрез банковата система.