Тайна завера на Румен Петков и Венета Марковска часове преди клетвата й

Седемнайсет часа преди Венета Марковска да се закълне като конституционен съдия, е била засечена в сряда около 17 ч. на тайна среща с бившия вътрешния министър Румен Петков, който е един от най-силовите играчи в БСП, пише ПИК.

Два часа преди седянката, Марковска подаде оставка като съдия във ВАС, с което предизвести, че няма да се вслуша в предупрежденията на Брюксел и премиера Бойко Борисов да се оттегли, а ще встъпи в длъжност като конституционен съдия. А четвъртък я сполетя фиаското, президизвикано от президента Росен Плевнелиев.

Марковска и Петков имаха около 30-минутен разговор в ресторанта на небезизвестния комплекс “Жасмин” в столичния квартал “Симеоново”, на който съдийката вероятно е била убеждавана да не се отказва от поста, като й е обещана твърда подкрепа на определени политически и икономически среди. На срещата им присъства и втори мъж, по всяка вероятност приятелят й Георги Георгиев, който създаде проблеми с репутацията й преди две години.

Явно известен, че разговорът му с Марковска е разкрит и се наблюдава, червеният депутат напусна заведението към 17,20 ч., придружен от охрана. Петков бе във видимо добро настроение и усмихнато обясняваше нещо на спътника си.

Венета Марковска остана в комплекса още час, видимо  напрегната. На няколко пъти дамата разговаряше продължително по мобилния си телефон, оглеждайки пътя пред кръчмата. Към 18,30 ч тя напусна “Жасмин”.

Докато в медиите се вихреше скандалът около избора на Венета Марковска за конституционен съдия, Румен Петков направи няколко телевизионни изяви, с които защити избора й и призова да се разследва кой е пуснал компромата.

БСП пък заплашиха преди дни, че ще линчуват червените депутати, които са гласували в пленарна зала за нея. Зам.-председателят на парламентарната група на левицата Ангел Найденов се закани, че ще иска от Румен Петков, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Любен Корнезов и Димитър Дъбов да дадат ясни аргументи защо са подкрепили Марковска.

Предполага се, че на сглядата е присъствал и друг бивш вътрешен министър – Богомил Бонев. От личната си страници във Фейсбук Бонев също застана зад избора на Марковска и се обяви срещу опитите на премиера да я накара да се откаже от важния пост.

Запознати с интригите в Конституционния съд твърдят, че в момента силите са 6:6, а с влизането на Марковска съотношението ще се промени 7:5 в полза на верните на БСП, Георги Първанов и група олигарси, висши магистрати. Никой от ръководството на червената партия не е бил известен от Петков, че провежда совалки със скандалната съдийка.