Тома Биков: Румен Радев превиши правомощията си в Москва

Тома Биков

Тома Биков

"При визитата на Румен Радев в Русия има едно странно объркване. Имаше едно усещане, че той е там, за да отбележи 24 май, такъв е и състава на делегацията му, но излязоха други новини", коментира пред БНТ.

"Не може да се дискутират толкова важни теми в рамките на 20 минути. Надявам се президентът да разбира сложността и важността на тази тема", заяви той по повод темите обсъждани от Радев в Русия - възстановяване на АЕЦ-Белене и доставки на природен газ директно от Русия.

"Новината, която излезе от тази визита е, че премиерът Бойко Борисов ще посети Москва. В интерес на истината и премиерът Медведев и президентът Пуутин отказаха да разговарят с него по тези теми, защото те са прерогатив на изпълнителната власт и те ще ги обсъдят с премиера. Беше му отговорено по подобаващ начин", каза още Биков

"Румен Радев се опита да поеме едни ангажименти, които не са в неговите прерогативи и правомощия", смята депутатът.

"Бойко Борисов ще посети Русия и в качеството си на председателстващ ЕС. Предстоят сложни разговори и преговори. Румен Радев явно е имал други очаквания, но пак ще повторя, че той няма правомощия да води тези разговори и да кръщава тръби", категоричен беше Биков.