Ц. Йовчев: Ако е имало покушение срещу "Гебрев", то става дума за частна поръчка изпълнена от руското военно разузнаване

Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху тези служби, а това е много опасно

Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев

"Журналистическото разследване е доста сериозно и за разлика от доста други случаи има конкретни факти които са проверими", заяви пред бТВ бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев по повод разследването на The Bellingcat за покушение срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев от руското ГРУ.

"Имаме основания да твърдим че в случая "Скрипал" става дума за операция на руското военно разузнаване. Първоначално много от експертите бяха скептични, но след изнесените факти, конкретно изнесените имена на хората, участвали в такава операция нямаше реакция от руска страна след покушението на Скрипал. Имаше достатъчно дълго време Русия да опровергае, да потвърди, че тези хора са реални личности. Но това не беше направено. Бях атакувани заключенията, но не и фактите. Да стигнем до реакцията на Песков, обърнете мнимание, ащото е много важно-това е първият пък, в който не се отрича категорично!", каза Йовчев по повод руската реакция на случая "Гебрев".

"Вторият важен аспект е, че ако се потвърди участие на служители на руското военно разузнаване, то тогава нещо буди сериозно недоумение-това е зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за ГРУ", оцени Йовчев.

По думите му, фактите говорят, че става дума за фалшифицирана орепация в интерес на трета страна.

"Няма как да има такава нескопосана операция. Тези хора първо нямаше да са с руски паспторти, нямаше да пристигнат от Москва, да отседнат в един хотел, нямаше дори да се срещнат преди операцията. А ако говорим и за Гебрев - нали не допускате, че толкова сериозно разузнаване ще допусне два пъти провал", смята той.

"Трябва да се започне с установяване на фактите, да се разбере дали Федотов е бил тук, какво е правил на наша територия. Но във всички случаи става дума за частна поръчка изпълнена от руското военно разузнаване, замесени са бизнес интереси. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху тези служби, а това е много опасно. 2014 година той направи чистка в армията, създаде нова структура - национална гвардия, която има за цел да пази Путин. Къде е опасността? Че ако имаме липса на контрол това са предпоставки за вътрешна криза"

"Българските политици трябва да се запознаят с обстоятелствата и след това да решат каква ще е българската позиция. Нещата са подобни с атентата на летище Бургас, ще е необходимо много време да се намерят доказателства