Църквата поряза Вартоломей за Антим I, паметникът в Одрин остава!

Синодалите няма да променят и титлата Адрианополски, която носи игуменът на Рилския манастир Евлоги

Светият синод на БПЦ ще информира Вселенския патриарх Вартоломей, че няма как да махне паметника на екзарх Антим I от двора на българската църква в Одрин, защото той е поставен там не от синода, а от Съюза на тракийските дружества.

Синодалите няма да променят и титлата Адрианополски, която носи игуменът на Рилския манастир Евлоги. Но обещават занапред да не дават на епископите титли, ако те се дават в други православни църкви. Обещанието е дадено, въпреки че за българите е странно, че Вартоломей е дал на грък титлата Адрианополски, която идва от Одринска епархия в Българската екзархия, пише "Труд".

“Глупави са всякакви опасения, че дублиращите титли са израз на някакви претенции към неговия диоцез”, коментираха от Синода. У нас практиката била на епископи, които не управляват епархии като митрополитите, а са игумени или ректори, да се титулуват на наши стари епархии, които сега са останали в териториите на Албания, Гърция, Македония и Турция. Само допреди няколко години самият Вартоломей не е имал никакви претенции към БПЦ за това.

Що се отнася да поисканите реликви от манастирите в Северна Гърция, от Синода ще информират Вселенския патриарх, че не могат да му ги дадат, защото те са в Националния исторически музей. Шефът на НИМ Божидар Димитров вече обяви, че претенциите към реликвите са неоснователни и дори Гърция не е поставяла въпроса за връщане на ценностите от някогашните български манастири.