Цветан Цветанов: Случаят "Гебрев" показа, че Русия използва България като трамплин за интересите си в Европа

В политиката не може да се прави законодателство на инат, това е в стила на БСП

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

„Ако всички бяхме наясно с фактите, надали щяхме да изграждаме твърди позиции, които касаят обществото. ГЕРБ направи преференцията да бъде 7%. Ние спряхме възможността за всякакви спекулации за отнемането на изборните права“. Това каза пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

„Ние променихме позицията си, но това не трябва да бъде укоримо. Ние ревизирахме позицията си за гласуването си на второ четене. През годините това е наша практика. В политиката не може да се прави законодателство на инат. Това е в стила на БСП. Разговорите, които се водят между парламентарните сили, не е престъпление, включително и дебатите ни с ДПС. През 2017 г. направихме коалиционно споразумение с Обединените патриоти, тъй като ГЕРБ нямаше пълно мнозинство. Направили сме много отстъпки. Има случаи, в които се нуждаем от плавни мнозинства, с които да постигнем целите, които сме си поставили. Мога да ви дам пример с плоския данък. По тази тема винаги водим разговори с ДПС. Трябва да въведем и да поддържаме парламентарна култура. Всеки трябва да допринася за авторитета на парламентаризма. Заради това, че ДПС не се регистрира, наши депутати не участват на срещите в ПАСЕ и в Асамблея на НАТО“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

„Не е добре, когато една политическа сила излиза от парламента, но това не е добре за техните избиратели. БСП скъса с ПЕС, но това напускането на Народното събрание не подхожда на парламентарна партия“, коментира Цветанов.

„Прочетох позицията за Венецуела на социнтерна, на който Корнелия Нинова е зам.-председател. То се различава с нейните тези за Гуайдо. Русия използва страната ни като добра възможност, за да прокарва идеите си в Европа“, заяви Цветан Цветанов по повод случая "Гебрев". Той допълни, че службите трябва повече да внимават, тъй като очевидно руският агент Федотов е бил три пъти в България.