Цветанов ядосан на Караджова, липсвал й професионализъм

Българските власти са близо до разкриването на терористичния акт в Бургас, но фактите, изнесени от следовател Станелия Караджова в пресата, не отговарят на истината. Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

„Няма да коментирам неща, които е изнесла въпросната следователка. Защото всичко, което тя направи само създава усложняване на оперативните дейности и това, което правят компетентните органи по отношение на терористичния акт в Бургас”, коментира Цветан Цветанов. 

Според него направеното от Станелия Караджова е една импровизация, базирана на безпочвени твърдения . В процеса на разследване единственият човек, който е запознат с всички детайли, е следовател Илиев, допълни вътрешният министър.

Припомняме, че в интервю за “24 часа” от 3 януари бургаската следователка Станелия Караджова съобщи, че на мястото на атентата в Сарафово е намерена част от мароканска симкарта, но не може да се каже със сигурност кой я е използвал. В тази връзка се чака отговор от Мароко на изпратена съдебна поръчка.

Самата Караджова уточни, че стои зад думите си и медийната й изява е била съгласувана с наблюдаващия прокурор по делото - Калина Чапкънова. 

„Аз стоя зад всичко, казано от мен. Не съм давала интервю на нито една медия след вестника и не е вярно, че съм се отметнала от думите си. Вие сте първите, на които съобщавам този факт. И поне в близките дни и седмици мисля, че не е удачно да давам нови изявления”, обясни в телефонно интервю Станелия Караджова.

Срещу бургаската следователка тече проверка - дали е направила нарушение, разгласявайки данни от разследването на атентата в Бургас

Инфирмацията, излязла в четвъртък,  предизвика любопитство сред дипломатите и смут в родните спецслужби. Авторът на интервюто Диана Саватева бе извикана в четвъртък за обяснения в прокуратурата, а зам. главният прокурор Бойко Найденов обяви, че се проверява дали следователката е съгласувала изявлението си с наблюдаващия прокурор.