Утре започва граждански протест срещу Св. синод – водел антидържавна дейност

Родолюбци организират утре, 16 май от 9 часа пред палатата на Светия синод протест, срещу решението на синода да прекрати общението с Македонската църква.
Ето какво се казва в призива на инициаторите – фондация „Българска памет”:
„Скъпи приятели, утре в 9:00 ч. пред Синодалната палата /ул. "Оборище" 4/ се събираме, за да изразим гражданската си позиция и огорчение от откровената АНТИДЪРЖАВНА дейност, водена от Светия Синод.
Ще потърсим отговори от представителите на Синода във връзка с последното им решение от 14.05.2018 г., а именно:
ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като посетители на честването.
Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.
Няма НИКАКВИ действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона.
Няма НИКАКВИ действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.
Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.
Пред ПРОВАЛ е дълго-планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на 2-те страни”, се казва още в разпространяваното в интернет съобщение.