Вървим по руския път – декриминализиране на домашното насилие

Страшна е степента, в която предразсъдъци и страхове са пленили съзнанието на голяма част от народа

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев

 Декриминализирането на домашното насилие в Русия, с одобрението на Руската православна църква и "съпротивата" на БПЦ срещу Истанбулската конвенция са еднопорядкови събития.

Вие от коя страна на барикадата сте? 

Всъщност битката с "насилника" в съзнането на всеки един от нас, упованието на фетиша, че щом Наказателният кодекс има член, който покрива насилието, значи можем да спим спокойно. Истината е, че това е социално явление, което се ражда и развива в съзнането ни, което ни кара да насилваме - и физически и словесно, а не произтича от законите. И именно за това мнозина търсят индулгенция, че всъщност до сега нещата са били ОК, имаме си ценности, имаме си закони. Оправдат липсата на собствена сетивност за чуждата беда. Защото трудно се живее с мисълта, че не на Марс, а тук съседът насилва или убива, защото си мисли, че "така е било от векове", че така трябва. Докато ние мълчим, значи съдействаме.

Огромен е залогът в тази битка за съзнанието, за ценности, за Пътя. За мълчаливото съдействие на насилието със съпротивата срещу едно общо цивилизационно усилие - и Турция и православен Кипър, Сърбия, Румъния са ратифицирали Конвенцията - православни и ислямска страна!? Италия, въпраки мнението на католическата църква, а то е изключително, също ратифицира. 
Страшна е степента, в която предразсъдъци и страхове са пленили съзнанието на голяма част от народа. И този страх се експлоатира ежедневно, за да го държат в подчинение, за да му подхвърля огризки от благоденствие и сигурност, докато го

грабят и насилват

Поемаме по пътя на декриминализирането както в Русия - защото отказът от ратификация е послание в тази посока. Това хората ще разберат и насилниците също. Тях законът изобщо не ги спира. Колко са осъдени, колко престъпления са предотвратени?
Не става дума само за тези 23 /ако не се лъжа/ жени, които са убити чрез насилие - докато сме разчитали на закона и сме залъгвали, че правим достатъчно като общество.
Знаете ли какъв е прагът, при който прокуратурата се намесва в Русия при насилие? Жертвата да попадне в спешното отделение в болницата!?
Всеки има своята истина, но съвест на заем няма.
Много бих искал днешните протести да включат и темата за ратификацията на Истанбулската конвенция. Отношението по темата е цивилизационен раздел.