ВСС умува кого да защити - Цветанов или магистратите

Изказване на вътрешния министър по БНР създаде смут в редиците на висшите магистрати.

 

В продължение на над три часа днес ВСС умува дали да напише протестна декларация срещу изявленията на вътрешния Цветан в интервюто му в неделя, когато той предупреди журналистите да не занимават ЕК със случая "Барковска". Той ги посъветва  да поискат  коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. А делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС, пише Mediapool.

 ВСС се раздели отчетливо на две лобита, като едното настоява за спазване на разделението на властите и пряко споменава посегателството на вицепремиера срещу независимостта на съдебната власт. В тази група членове на ВСС влизат: Калин Калпакчиев (съдия и член на ССБ), Камен Иванов (съдия), Галя Георгиева (съдия в Апелативен съд Пловдив), Галина Карагьозова (съдия).

От другата страна със скандални изказвания застанаха Незабравка Стоева (бивш съдебен инспектор), Юлияна Колева (бивш депутат от ГЕРБ) и още няколко членове на ВСС. Според тях позицията на ВСС трябва да бъде принципна, да не се споменава Цветан Цветанов.

Най-запомнящо се бе изказването на Стоева, която защити правото на вътрешния министър да се изказва и като гражданин. Решението ще бъде взето от ВСС след 15 часа днес.